Σχεδιάγραμμα αναφοράς

 

Το Πάνελ Acanthus

Χωρίς αμφιβολία, το φύλλο άκανθου είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό μοτίβο στις διακοσμητικές τέχνες. Οι ρίζες του βρίσκονται στην αρχαία ρωμαϊκή και ελληνική αυτοκρατορία και έχουν εντοπιστεί μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Acanthus Mollis (Φωτ. 1) είναι ένα μεσογειακό φυτό που είναι επίσης γνωστό με διάφορες ονομασίες όπως Bear’s Breeches ή Brank Ursine. Στυλιζαρίστηκε με διάφορους τρόπους για τις ελληνικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές και γοτθικές τέχνες και έκτοτε χρησιμοποιείται συνεχώς.
Φωτογραφίες. 2,3 & 4 δείχνουν παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο το φύλλο άκανθου έχει στυλιζαριστεί και χρησιμοποιηθεί σε σκαλιστά έπιπλα. Τα παραδείγματα αυτά προέρχονται από το εργαστήριο του καθηγητή μου, όπου διατηρήθηκαν πολλά ωραία παραδείγματα για να υπενθυμίζουν στους μαθητές του τα πρότυπα στα οποία ήθελε να προσβλέπουμε.
Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και της αναβίωσης της κλασικής ρωμαϊκής και ελληνικής διακόσμησης, το φύλλο άκανθου επέστρεψε στην πιο αγαπημένη του μορφή και η παρουσία του εξαπλώθηκε όπου υιοθετήθηκαν οι ευρωπαϊκές προτιμήσεις.
Είναι καλή πρακτική να συλλέγετε φωτογραφίες παλαιών επίπλων ή αρχιτεκτονικής, για να μελετήσετε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα σχέδια των φύλλων. Το φύλλο μπορεί συχνά να δει κανείς σκαλισμένο σε πέτρα για να διακοσμήσει κτίρια σε πόλεις και κωμοπόλεις, ιδίως εκείνα του 18ου αιώνα. Μια φωτογραφία αυτών των διακοσμήσεων μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη πηγή έμπνευσης κατά την ανάπτυξη δικών σας σχεδίων.

Σχεδιάζοντας τον Άκανθο

Αν και το φύλλο, όταν σχεδιάζεται, μπορεί να μοιάζει με ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό έργο τέχνης, κατασκευάζεται σε μια λογική σειρά σταδίων ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες. Είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσετε αυτές τις βασικές αρχές, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα αναπαραχθούν στα γλυπτά.
Ξεκινήστε το φύλλο του άκανθου με μια πρωταρχική γραμμή, η οποία θα γίνει το κεντρικό στέλεχος και θα αντιπροσωπεύει την πορεία που θα ακολουθήσει το φύλλο (Εικ. 2 & 3). Αυτή η γραμμή αποτελεί το σημαντικότερο μέρος ολόκληρης της απεικόνισης και όλες οι άλλες γραμμές πρέπει να ρέουν προς αυτήν με μια χαριτωμένη σάρωση.
Το φύλλο ακάνθου σχηματίζεται από μια σειρά διαιρέσεων, η πρώτη από τις οποίες φαίνεται στην Εικ. 4 που απεικονίζει τη βασική μορφή του φύλλου. Το γνωστό σχήμα του φύλλου έχει αναλυθεί σε τρεις διαιρέσεις.
Παρατηρήστε πώς αναλογεί κάθε διαίρεση με τη μεγαλύτερη διαίρεση στο κέντρο και τις δύο μικρότερες διαίρεσεις σε κάθε πλευρά. Παρατηρήστε επίσης πώς κάθε γραμμή ρέει προς το κέντρο, το οποίο είναι απολύτως κρίσιμο για να φαίνεται το φύλλο σωστό.

Δύο Κλάδοι Μελέτης

Κατά την εκμάθηση της ξυλογλυπτικής υπάρχουν δύο ξεχωριστοί τομείς μελέτης. Ο πρώτος τομέας είναι οι βασικές δεξιότητες (τεχνικές) και ο δεύτερος είναι το θέμα.

Οι Βασικές δεξιότητες είναι το σημείο εκκίνησης από όπου πρέπει να ξεκινήσει ένας επίδοξος ξυλογλύπτης. Εστιάζετε στο πώς να κρατάτε σωστά τα εργαλεία και πώς να τα χρησιμοποιείτε με έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να γίνετε δεξιοτέχνης στη δημιουργία και διατήρηση μιας κοφτερής κόψης ξυραφιού, μαζί με άλλες βασικές δεξιότητες.
Με μια καλή γνώση αυτών των δεξιοτήτων, μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε θέμα.
Το Θέμα είναι η ίδια η δημιουργία και αυτό προσφέρει ένα άπειρο πεδίο δυνατοτήτων.

Το αντικείμενο της ειδικότητάς μου είναι η κλασική διακόσμηση. αυτό απαιτεί τη μελέτη της κλασικής αρχιτεκτονικής και των στυλ επίπλων σε όλες τις διάφορες ιστορικές περιόδους.
Άλλοι σκαλιστές ειδικεύονται σε τομείς όπως η μελέτη της ανατομίας, της άγριας ζωής ή στην περίπτωση αυτού του σεμιναρίου, της ξυλογλυπτικής. Ανεξάρτητα από το θέμα, απαιτούνται οι ίδιες βασικές δεξιότητες και σε αυτό το σημείο το σύστημα «Σκαλίζοντας με αριθμούς» έχει βρει τη θέση του.
Σε οποιοδήποτε από τα σεμινάριά μου για το σκάλισμα, διδάσκω τις τεχνικές των Σημαντικών Έξι.
Μαζί με κάποια επάρκεια στις τεχνικές, πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι έχετε μια κοφτερή κόψη ξυραφιού στα εργαλεία σας.
Το σκάλισμα με θαμπά εργαλεία είναι μια μάταιη επιδίωξη, που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε απογοήτευση. Με μια κοφτερή κόψη ξυραφιού, τα εργαλεία σας θα γλιστρούν μέσα στο ξύλο με αβίαστες κινήσεις.

Έργο – Ένα πάνελ ακάνθου

Αυτό το έργο αποτελεί μια εισαγωγή στην πιο συχνά χρησιμοποιούμενη και παραδοσιακή μορφή διακόσμησης με φύλλα. Δημιουργεί ένα ελκυστικό σκαλιστό πάνελ το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πλήθος εφαρμογών. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν πλάτες καρεκλών, πλευρές κασέτας, πόρτες ντουλαπιών, καπάκια από κουτιά κοσμημάτων, ακόμη και μια κομψή διακόσμηση τοίχου. Η διακόσμηση με φύλλα ακάνθου που παρουσιάζεται εδώ είναι αρκετά απλή, αλλά μόλις αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και κατανοήσετε τις αρχές του σχεδιασμού των φύλλων, μπορεί να γίνει πιο περίτεχνη και να χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση σχεδόν οποιασδήποτε περιοχής, είτε επίπεδης είτε περιστρεφόμενης.

Είκονα 10
Αντιγράψτε ή ξανασχεδιάστε την Εικ. 10 σε κλίμακα. Κάθε τετράγωνο του πλέγματος θα πρέπει να είναι 20 mm. Αυτό το μέγεθος επιλέχθηκε για να διευκολύνει την εργασία με το τυπικό σετ εργαλείων σκαλίσματος που χρησιμοποιείται σε αυτή τη σειρά σεμιναρίων και παρουσιάζεται στην Εικ. 1. Μόλις αποκτήσετε κάποια εξοικείωση με το σχέδιο, μπορεί να θελήσετε να μεγαλώσετε ή να μικρύνετε το μοτίβο για να το προσαρμόσετε στις ειδικές απαιτήσεις του έργου σας. Στο σχέδιο, παρατηρήστε ότι όλες οι γραμμές που ορίζουν τις εξωτερικές άκρες των φύλλων εκπέμπονται με απαλές κινήσεις προς το κεντρικό μούρο.
Στην αριστερή πλευρά της Εικ. 9, μπορείτε να δείτε πώς το σχέδιο σχεδιάζεται σωστά με όλες τις γραμμές να ρέουν προς το κέντρο κάθε φύλλου. Η δεξιά πλευρά έχει σχεδιαστεί λανθασμένα, δείχνοντας πώς το σχέδιο μπορεί να φαίνεται εκτός ισορροπίας εάν οι γραμμές κάθε διαίρεσης δεν ρέουν ομοιόμορφα προς την κεντρική γραμμή κάθε φύλλου.

Εικόνα 9

Σημειώστε το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών γραμμών, πάνω στο ξύλο. Αυτό μπορεί να γίνει με χρήση καρμπόν χαρτιού. Εάν σκοπεύετε να χαράξετε πολλά μοτίβα, τότε είναι χρήσιμο να φτιάξετε ένα στένσιλ από σκληρό χαρτί, όπως απεικονίζεται στη φωτογραφία 5. Χρησιμοποίησα ένα μαόνι για αυτό το έργο, αλλά οποιαδήποτε κατάλληλη ξυλεία για σκάλισμα θα είναι μια χαρά.
Με το εργαλείο σκάλισμα #8, χαράξτε μια γραμμή V γύρω από το σχήμα διαμαντιού που περιβάλλει τα φύλλα του άκανθου. Αγκυρώστε καλά το εργαλείο σκάλισμα για να αποφύγετε ανεπιθύμητες ολισθήσεις (Φωτογραφία 6).Ορίστε το περίγραμμα του σχεδίου του άκανθου και το κεντρικό μούρο χρησιμοποιώντας τα διάφορα προφίλ του εργαλείου σκάλισμα από το σετ σας. Σε αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο μόνο να σημαδέψετε την επιφάνεια του ξύλου (Φωτογραφία 7).

                                                                      Εικόνα 7  Εικόνα 6

Η επόμενη εργασία είναι να οριοθετηθεί το σχέδιο των φύλλων από την περιβάλλουσα ξυλεία, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι το μοτίβο τοποθετείται πάνω σε προ-κομμένες λοξοτομές. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο #1, κόψτε προσεκτικά μέχρι τις γραμμές που έχετε προηγουμένως ορίσει. Βαθαίνετε προοδευτικά τις τομές καθώς εργάζεστε, εξασφαλίζοντας ότι η επιφανειακή γραμμή της λοξότμησης είναι απόλυτα ευθεία (Φωτογραφία 8).
Σχηματίστε τις τέσσερις οπές (Φωτογραφία 9), δίνοντας την εντύπωση ότι τμήματα των φύλλων επικαλύπτουν άλλα. Αυτό συμβάλλει στην αίσθηση του βάθους και στην τρισδιάστατη εμφάνιση.
Με το εργαλείο #4, κάντε μια τομή που οδηγεί στο σημείο όπου θα βρίσκεται κάθε οπή. Κόψτε προς αυτήν και αφαιρέστε ένα μικρό τμήμα ξύλου με το εργαλείο #3 (Φωτογραφία 10).

 

Καθορίστε περαιτέρω τη μορφή των οπών χρησιμοποιώντας ένα διατρητικό με σχήμα (Φωτογραφία 11). Αυτά τα διατρήματα μπορούν να κατασκευαστούν με απλή λείανση της άκρης ενός καρφιού ή ενός τμήματος ράβδου στο επιθυμητό σχήμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διάτρητο για να καθαρίσετε το σχήμα των εσοχών. Αυτή είναι μια πολύ πιο εύκολη μέθοδος από το να προσπαθείτε να καθαρίσετε πλήρως τις οπές με εργαλεία κοπής.
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο #3 για να τοποθετήσετε τους τέσσερις κύκλους που βρίσκονται στο διαγώνιο περίγραμμα (Φωτογραφία 12). Στρογγυλοποιήστε το ξύλο μέσα στον κύκλο για να σχηματίσετε ένα μούρο, με το εργαλείο #2. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να καταστρέψετε την εξωτερική περίμετρο του κύκλου (Φωτογραφία 13).
Κόψτε προς τα κάτω προς το μεγαλύτερο οβάλ ρόμβο στο κέντρο του σχεδίου φύλλου με τα εργαλεία #4 & #5.
Εμβαθύνετε το αυλάκι γύρω από το ρόμβο σε βάθος περίπου 5-7 mm και αφαιρέστε τα απορρίμματα.

 

Προσπαθήστε να διασφαλίσετε ότι τα τοιχώματα του ρόμβου είναι κάθετα στην επιφάνεια του ξύλου. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι η διάσταση στο κάτω μέρος του ρόμβου θα παραμείνει ίδια με την πάνω πλευρά (φωτογραφία 14).
Στρογγυλοποιήστε το ρόμβο για να σχηματίσετε το κεντρικό μούρο με τα εργαλεία #4 & #5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγκυρώσει το εργαλείο σκάλισμα και χρησιμοποιήστε την τεχνική του χτυπήματος (Φωτογραφία 15 – σε αυτό το σημείο της φωτογραφίας είχα ήδη μεταβεί στο επόμενο βήμα, γι’ αυτό και μερικά από τα φύλλα έχουν ξεφλουδίσει).
Χρησιμοποιήστε το εργαλείο #4 για να σκαλίσετε το σχήμα των φύλλων ανάμεσα σε κάθε γραμμή, δουλεύοντας προς τα μέσα προς το κεντρικό μούρο (Φωτογραφία 16). Χαράξτε ρηχά όπου οι γραμμές είναι κοντά μεταξύ τους και βαθύτερα όπου απέχουν περισσότερο μεταξύ τους.

 

 

 

 

 

 

 

Στη Φωτογραφία 17, παρατηρήστε πώς τα φύλλα φαίνεται να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, ενισχυμένα από το μάτι. Ορισμένες από τις αρχικές γραμμές του μολυβιού πρέπει να παραμείνουν ορατές, σχηματίζοντας κορυφογραμμές ή ψηλά σημεία που ρέουν προς το κεντρικό μούρο. Θυμηθείτε να μετακινείτε τα εργαλεία σκάλισμα καθώς δουλεύετε.
Χωρίστε τα υπόλοιπα επίπεδα τμήματα με νέες γραμμές μολυβιού, εξασφαλίζοντας ότι και αυτές θα ρέουν προς το κέντρο του μούρου (φωτογραφία 18). Σκαλίστε το ξύλο μεταξύ των γραμμών με το εργαλείο #3, δημιουργώντας ένα άλλο σύνολο γραμμών κορυφογραμμής που ρέουν προς το κέντρο (Φωτογραφία 19). Τρίψτε απαλά την τελική διακόσμηση, φροντίζοντας να μην στρογγυλοποιήσετε καμία λεπτομέρεια.